Haifa

Haifa

Haifa (Arabisch: حَيْفَا/Heifa; Hebreeuws: חיפה/Chej-fa) is een havenstad en badplaats in Noord-Israël, op het noordelijkste gedeelte van het Karmelgebergte en aan de Middellandse Zee. Met 268.200 inwoners (2010) is het de derde stad van Israël, na Jeruzalem en Tel Aviv, en de belangrijkste (haven)stad in het noorden van het land.

Graftombe van de Báb

De graftombe van de Báb is een grafmonument in Haifa, Israël, waar de resten van de Báb, stichter van het bábisme en de voorloper van Bahá’u’lláh, stichter van het bahá’í-geloof, zijn gelegd. Het wordt beschouwd als de op een na heiligste plaats op aarde voor bahá’ís, na de graftombe van Bahá’u’lláh in Bahjí, nabij Akko. De precieze locatie op de berg Karmel werd door Bahá’u’lláh aangewezen aan zijn oudste zoon, `Abdu’l-Bahá, in 1891. `Abdu’l-Bahá bouwde de oorspronkelijke graftombe, die later door zijn kleinzoon, Shoghi Effendi werd verfraaid met een koepel.

De koepel bestaat uit 12000 daktegels van 50 verschillende soorten en maten gemaakt in Utrecht, Nederland, waarbij gebruik werd van een innovatief proces van brand-glazuring over bladgoud. Eén van deze tegels wordt tentoongesteld in het Nederlands Dakpannenmuseum te Alem.

De bahá’í heilige plaatsen in Haifa en in en rond Akko, met inbegrip van de terrassen en de graftombe van de Báb op de berg Karmel, en de graftombe van Bahá’u’lláh, huis van Bahjí en het huis in Mazra’ih werden toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO in juli 2008.

Een restauratie-project van het heiligdom is gestart in 2008 en in 2011 afgerond.

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Graftombe_van_de_B%C3%A1b

Some pictures of Haifa (click for a better view)